Turnov: Nové značení ve Fučíkově ulici je hotové

01.05.2024 11:33 | Tisková zpráva

Pro řidiče je to jedna z dalších velkých změn ve Fučíkově ulici. Z rušné komunikace, která dlouhé roky ústila do ještě rušnější ulice Nádražní, se má stát klidná součást obytné zóny. Pravidlo pravé ruky bude zřejmě nejnáročnějším prvkem zklidnění, ovšem počítalo se ním od začátku přípravy stavby sjezdu a nájezdu na I/10 ve Fučíkově ulici.

Turnov: Nové značení ve Fučíkově ulici je hotové
Foto: ceskolipsko.info
Popisek: Turnov

Na konci roku 2023 byl zahájen provoz dlouho připravované a ještě déle žádané dopravní stavby ve Fučíkově ulici. Jeden z hlavních cílů realizace bylo zklidnění provozu v přiléhající bytové oblasti i v ulici Nádražní. Nová mimoúrovňová křižovatka na I/10 ve Fučíkově ulici zcela zásadně souvisí s dalšími kroky, ke kterým se přistupuje v ulici samotné.

Na konci minulého týdne došlo k dříve avizovanému odstranění dopravních značek „Hlavní pozemní komunikace“, na křižovatkách přibylo vodorovné dopravní značení. Příčné souvislé čáry nově upozorňují na přednost v jízdě zprava, tedy začalo platit pravidlo pravé ruky. Přechodně je instalováno výrazné svislé dopravní značení při vjezdech do ulice, které řidiče na změnu upozorňuje. Je pochopitelné, že v místě panuje obrovská zvykovost, a řada řidičů tak nová opatření může vnímat jako značnou komplikaci.

Přinášíme vyjádření starosty Tomáše Hockeho k nastavení nového režimu: „Při přípravě stavby sjezdu a nájezdu na I/10 ve Fučíkově ulici jsem obyvatelům této ulice slíbil já a následně i zastupitelé, že v ulici bude zakázán průjezd nákladní automobilové dopravy a komunikace bude zklidněna tak, aby nesloužila jako přivaděč z Nádražní ulice na průtah I/10. Všemi opatřeními se snažíme tento slib naplnit. Připomínám, že sjezd a nájezd se připravoval od 90. let a byl součástí průtahu městem a stavby silnice I/10 na Harrachov.

Nákladní dopravu lze omezit dopravním značením. U osobní dopravy je to složitější. Jako reakci na požadavek zklidnění a na proběhlé statistické měření rychlosti, dopravní inženýři, státní správa i Dopravní inspektorát Police ČR navrhli zónu 30. Tato zóna kromě dopravního značení musí mít i další opatření v rámci samotného návrhu komunikací. Jsou jimi změny povrchů při vjezdu do zóny, zvýšené křižovatky a teď nově použití pravidla pravé ruky, bez rozlišení hlavních a vedlejších silnic. Toto opatření bylo od začátku součástí dopravního návrhu a nebylo realizováno na konci roku 2023 jen z důvodu klimatických podmínek, které neumožňovali nakreslení vodorovného dopravního značení.

Fučíkova ulice se díky nově postavenému sjezdu a nájezdu nejen v této ulici, ale i v Ohrazenicích stala komunikací, která již není páteřní, ale komunikací v běžné bytové zóně.

Vím, že narážíme na určité zaběhlé zvyky a stereotypy. Nikdo z nás to nemá rád. Ale prostě takový je život a vývoj. V minulosti můžeme vzpomenout na Bezručovu ulici, kterou se valila doprava směrem na Harrachov, můžeme si vzpomenout i na ulici Markovu, která byla do roku 2014 jednosměrnou. To jsou příklady, kde ke změně došlo, a čas ukázal, že změna byla správná. Snad si ani nedokážeme představit, že by to mělo být jinak.“

Prosíme řidiče, kteří projíždí Fučíkovou ulicí o zvýšenou pozornost k novému značení. Děkujeme, že jste k sobě ohleduplní. Pro místní i ostatní řidiče je to změna, se kterou budou muset nějakou dobu sžívat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Jak chcete z Bruselu zajistit naši potravinovou soběstačnost?

Podle mě je to klišé a nemůžeme být potravinově úplně soběstační, obzvlášť dnes, kdy je dost nevyzpytatelné počasí. A i kdybychom soběstační byly, nebude nás to stát mnohem více než potraviny z dovozu? Podpora českých potravin je sice hezká věc, ale zas né každý na to má rozpočet. Stačí se podívat n...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Rekonstrukce kanalizace a komunikace v Šantově ulici

19:27 Olomouc: Rekonstrukce kanalizace a komunikace v Šantově ulici

Kompletní obnovou uličního profilu projde slepý úsek Šantovy ulice od parkoviště po tř. 17. listopad…